Wat wil Wilders Petitie strafzaak Wilders
 
Zesduizend mensen hebben aangifte gedaan tegen Wilders. Ook Nederland Bekent Kleur met enkele Marokkaans-Nederlandse organisaties. Wilders werd in 2011 in een strafzaak al verdacht van aanzetten tot discriminatie en haat. Daarover loopt nog een procedure bij de VN.

 

English

 

Strafzaak tegen Wilders

In maart 2014 riep PVV-leider Wilders met een volle zaal om "minder Marokkanen". Meer dan vijfduizend mensen hebben daarna aangifte gedaan tegen Wilders. Ook de advocaat Goran Sluiter van Nederland Bekent Kleur en enkele Marokkaans-Nederlandse organisaties vroeg het Openbaar Ministerie een strafzaak tegen Wilders te starten. De PVV-leider maakt er al jaren een gewoonte van om aan te zetten tot discriminatie en haat tegen bevolkingsgroepen in ons land.

Wilders stond in 2011 al terecht voor het aanzetten tot haat en discriminatie van moslims, Marokkanen en niet-westerse allochtonen. Een aantal minderheden-organisaties hadden zich als benadeelde partij gevoegd in deze strafzaak. Ze starten na de vrijspraak van Wilders een procedure bij het Human Rights Committee van de VN in Genève op basis van het IVBPR-verdrag. Volgens de organisaties heeft Nederland met de vrijspraak van Wilders nagelaten de gedupeerde minderheden te beschermen tegen discriminatie. Deze zaak bij de VN loopt nog.

Wilders was in Nederland aangeklaagd voor discriminatie op basis van geloof en op basis van ras (etniciteit/afkomst). De PVV-leider werd verdacht van overtreding van artikel 137 WvS dat minderheden beschermt tegen discriminatie. Jaarlijks komen zo'n 200 zaken in Nederland voor de rechter wegens overtreding van artikel 137. Het overgrote deel daarvan leidt tot een veroordeling. Zie ook het overzicht van de Nederlandse wetten en internationale verdragen tegen discriminatie.De dagvaarding van Wilders beperkt zich tot omstreden uitlatingen die de PVV-leider gedaan heeft tussen oktober 2006 en maart 2008. Omstreden uitspraken van Wilders over bijvoorbeeld het uitzetten van tientallen miljoenen moslims en de invoering van een kopvoddentax zijn door Justitie in 2011 niet aan de rechter voorgelegd.

Benadeelde partijen en advocaten
De Turkse organisatie HTIB, de Antilliaanse beweging MAAPP en het Landelijk Beraad Marokkanen hadden zich gevoegd als benadeelde partij in de eerste strafzaak tegen Wilders. Mr. Michiel Pestman en emeritus hoogleraar prof. Ties Prakken van Böhler Advocaten traden op als advocaat namens de minderhedenorganisaties en stichting Nederland Bekent Kleur. Ruim 2.000 mensen ondertekenden de steunverklaring voor de organisaties in deze zaak.

Zie hier een overzicht van de betogen en stukken die de organisaties en hun advocaten hebben ingebracht in de strafzaak Wilders. Zie ook de betogen die voorzitter Mohamed Rabbae van het Landelijk Beraad Marokkanen en de Marokkaans-Nederlandse Amal hielden in de rechtbank.

Giften
Giften zijn welkom op giro 5058 van stichting Nederland Bekent Kleur in Amsterdam. U kunt ook hier online-doneren via iDEAL.

 
 
home