Wat wil Wilders Petitie strafzaak Wilders
 

Sinds de eerste aangifte in 2007 tegen discriminerende uitspraken van PVV-leider Wilders zijn er twee strafzaken geweest. In 2016 werd Wilders veroordeeld.
Lees ook: strafzaak Wilders in 10 korte punten.

 

English

 

Strafzaak tegen Wilders

In In 2007 deed stichting Nederland Bekent Kleur voor het eerste aangifte tegen racistische uitspraken van PVV-leider Wilders. Na tussenkomst van het Hof in 2009 kwam er in 2010 een strafzaak tegen Wilders waar hij gedagvaard werd voor het aanzetten tot haat en discriminatie van moslims, Marokkanen en niet-westerse allochtonen. Een aantal minderheden-organisaties hadden zich als benadeelde partij gevoegd in deze strafzaak. Het OM in Amsterdam pleitte opvallend genoeg voor vrijspraak en dat was dan ook het vonnis in 2011.

De dagvaarding van Wilders door het OM beperkte zich tot enkele omstreden uitlatingen die de PVV-leider gedaan heeft tussen oktober 2006 en maart 2008. Omstreden uitspraken van Wilders over bijvoorbeeld het uitzetten van tientallen miljoenen moslims en de invoering van een kopvoddentax zijn door Justitie in 2011 niet aan de rechter voorgelegd.

Wilders was aangeklaagd voor discriminatie op basis van geloof en op basis van ras (etniciteit/afkomst). De PVV-leider werd verdacht van overtreding van artikel 137 WvS dat minderheden beschermt tegen discriminatie. Jaarlijks komen zo'n 200 zaken in Nederland voor de rechter wegens overtreding van artikel 137. Het overgrote deel daarvan leidt tot een veroordeling. Zie ook het overzicht van de Nederlandse wetten en internationale verdragen tegen discriminatie.

Benadeelde partijen en advocaten
De Turkse organisatie HTIB, de Antilliaanse beweging MAAPP en het Landelijk Beraad Marokkanen hadden zich gevoegd als benadeelde partij in de eerste strafzaak tegen Wilders. Mr. Michiel Pestman en emeritus hoogleraar prof. Ties Prakken van Böhler Advocaten traden op als advocaat namens de minderhedenorganisaties en stichting Nederland Bekent Kleur. Ruim 2.000 mensen ondertekenden de steunverklaring voor de organisaties in deze zaak.

Zie hier een overzicht van de betogen en stukken die de organisaties en hun advocaten hebben ingebracht in de strafzaak Wilders. Zie ook de betogen die voorzitter Mohamed Rabbae van het Landelijk Beraad Marokkanen en de Marokkaans-Nederlandse Amal hielden in de rechtbank.

"Minder-Marokkanen" strafzaak

In maart 2014 riep PVV-leider Wilders samen met een volle zaal om "minder Marokkanen". Meer dan zesduizend mensen hebben daarna aangifte gedaan tegen Wilders. Ook de Goran Sluiter, advocaat van Nederland Bekent Kleur  en enkele Marokkaans-Nederlandse organisaties, vroeg het Openbaar Ministerie een strafzaak tegen Wilders te starten. Het OM in Den Haag starte een zaak en in 2016 werd Wilders door de rechtbank veroordeeld voor het aanzetten tot discriminatie.

De PVV-leider maakt er al jaren een gewoonte van om aan te zetten tot discriminatie en haat tegen bevolkingsgroepen in ons land:



Lees ook: Strafzaak Wilders in 10 punten.

Trefwoorden: strafzaak, rechtszaak, rechtzaak, zaak, proces, rechtbank, OM, Geert Wilders, PVV, racisme, discriminatie, haat, haatzaaien, antiracisme, antidiscriminatie, uitspraak, vonnis, veroordeling, artikel 137.




 
 
home